Meleg víz ellátás – HMV

A fűtési rendszerekhez hasonlóan a meleg víz ellátásban is a villamos energia alapú hőszivattyús energiatermelés válik kedvezővé energetikailag is gazdaságilag egyaránt. Ezen kívül a meleg víz termelés energiahatékonysági kérdéseit és legjobb meleg víz ellátás – HMV rendszerek megoldásait mutatjuk be.

A fűtési rendszerekhez hasonlóan a HMV rendszerek tervezésekor is fontos szempont, hogy minél alacsonyabban tartsuk az előállítandó meleg víz hőmérsékletét a hőszivattyús rendszer optimális működéséhez. Itt persze már a komfort szint megtartása a tét, mivel 37-38°C-nál hidegebb vízben kevesen szeretnek fürödni. Ahhoz, hogy ennek a hőmérsékletnek az eléréséhez ne kelljen jóval melegebb vizet előállítani, nagy felületű hőcserélők és áramlási viszonyok kellenek, hogy egy intenzív hőátadási folyamat során egy alig melegebb hőforrás is elég legyen a víz ilyen fokú felmelegítésére.

Erre lehet jó megoldás a puffer tárolón keresztül fűtött (nem indirekt fűtésú HMV tároló) friss víz modulos HMV termelés, melynek működési elve az alábbi ábrán látható

Meleg víz ellátás - HMV


Leave a Reply