Energiatárolás

energiatárolás

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés a rendelkezésre állás és a meteorológiától való függés, melyet a megújulók vegyes alkalmazásával, optimális felhasználásával és nem utolsó sorban megfelelő energiatárolás kialakításával megoldani.

energiatárolás

Kétféle energiatárolás létezik, amit érdemes megkülöböztetni, mert alapvetően más kihívásokat jelentenek és emiatt más és más technológiával lehet őket megoldani:

1) rövid távú (napi vagy heti szintű) energiatárolás

Ennek megoldására jelenleg az EV-k energiaellátási rendszerbe állítása, azaz a V2G technológiai tűnik egy optimális és várhatóan jelentős szereplőnek. Erről részletesebben az “E-mobilitás szerepe a település szintű energetikában” című cikkünkben olvashat

2) hosszú távú (szezonális) energiatárolás

Itt már jóval nagyobb a verseny a különböző technológiák között. Mivel itt alapvetően nagy (település szintű) rendszerekre kell gondolni, valamivel lassabban fejlődnek mint a kisebb energiatároló rendszerek, de már jól látszanak a legígéretesebb versenyzők, akik szezonális energiatárolási kihívásainkat igyekeznek megoldani. A megfelelő technológia ráadásul országonként, térségenként, de akár településenként is más és más lehet. Kezdjük a magyarországi adottságok mellett legjelentősebbnek tűnővel:

BioSNG – Szintetikus metán – Metanizálás

Magyarország földgáz hálózati lefedettsége európai sőt világszínvonalon is fejlettnek számít, így ennek felhasználása jó lehetőségnek tűnik, ráadásul a magas lefedettségi szint mellett tárolókapacitásunk is jelentős. De hogy jön a földgáz hálózat és a metán a megújulókhoz?

Ahhoz hogy “környezetbarát” vagy “bio” metánt használhassunk két lehetőség adódik:
1) Biogáz:
Az élelmiszer feldolgozás, a mezőgazdaság és minden egyéb ipar szerves hulladékainak felhasználására alkalmas lehet a megfelelő mennyiség elérése után egy biogáz üzem, mely ezekből metán és szén-dioxid tartalmú gázt termel. Ez a megfelelő tisztítási folyamatok elvégzése után (nagy tisztaságú metánként) a földgázzal gyakorlatilag egyenértékű gázt, energiahordozót jelenthet, így akár visszatáplálható a földgáz hálózatba.

2) Szintetikus metán:
A “fölösleges” megújuló alapú villamos energia felhasználásának és eltárolásának egyik módja, hogy azzal elektrolízis útján vizet bontunk. Az így keletkezett hidrogén már könnyebben tárolható és hasznosítható energiatermelési célokra. A hidrogént pedig szén-dioxiddal reagáltatva, egy kémiai folyamat útján metán képződik. Ez a metán pedig szintén nagy tisztaságú, visszatáplálható a földgáz hálózatba és így “megújuló szegény” időszakokban alkalmas lehet hő- és villamosenergia termelésre.


Leave a Reply