Biomassza

A biomassza tudatos erdőgazdálkodás útján biztos energiaforrás lehet a 100% megújuló energiaellátási rendszerben, így egy biomassza alaperőmű jó kiegészítése lehet a meteorológiától függő megújuló energiaforrásoknak, különösképpen a téli időszakban. Vizsgálandó azonban az adott térség biomassza potenciálja, és hogy a biomassza által nyújtott energiasűrűség és a megtermelt energia mennyisége mennyiben összeegyeztethető a népsűrűséggel.

David J. C. MacKay óta tudjuk, hogy a megújulók energiasűrűsége és az adott térség népsűrűsége kihagyhatatlan szempont az energiatermelő kiválasztásakor.

biomassza

forrás: David J.C. MacKay – Fenntartható energia mellébeszélés nélkül

Magyarországon látható, hogy a népsűrűséggel is összeegyeztethető egy megújuló energiaforrás, ha fajlagosítva energiatermelését éves szinten folyamatosan 1 W/m2-re képes. A biomassza fűtés kb. 1,14 W/ m2 energiasűrűségre képes, tehát ez csak akkor lenne életképes megoldás, ha mindenkinek egyenlően jutna energiaerdő nevelésére terület. Összehasonlításképp ez a szám egy napelemes rendszernél, 1 100 kWh/kWp fajlagos hozammal és az ehhez szükséges 7 m2-el számolva kb. 18 W/m2.

A biomassza alapú villamos energia termelés egy másik sarkalatos kérdése a méretgazdaságosság. Egy Rankine ciklusú kapcsolt energiatermelést megvalósító erőmű csak nagyvárosi méretben (>50MW; Magyaországon ez a legtöbb megyeszékhely esetében is túlméretezett erőmű méretet jelentene) kezd gazdaságossá válni, így ehelyett kisebb léptékben az ORC körfolyamat a bevált biomassza alapú hő- és villamosenergia termelés megoldása.

Megvalósult biomassza és egyéb megújuló alapú ORC projektek itt:

http://www.turboden.eu/en/references/references-map.php


Leave a Reply