Geotermikus energia

A biomasszához hasonlóan a geotermikus energia is független a meteorológiától, így biztos energiaforrásról üzemelő alaperőmű lehet a 100% megújuló alapú villamos energia ellátásban és jó forrása lehet egy távhőellátási rendszernek is.

A biomassza hasznosítással ellentétben a geotermikus energia népsűrűségünkkel is jobban összeilleszthető, mivel adott területről relatív nagy energiamennyiség kinyerése lehetséges. A geotermikus energia hasznosítási lehetőségei alapvetően a fúrási mélységtől és az elérhető víz hőmérséklettől függenek, legyen az hagyományos (termálvizes) vagy EGS erőmű.

Geothermal_energy_methods

Magyarország kiváló geotermikus energia potenciállal rendelkezik, amely indokolná a széleskörű alkalmazást, azonban mivel kifejezetten igaz a geotermikus alapú energiatermelő rendszerekre a méretgazdaságosság elve, így csak igen nagy méretű projektek válnak gazdaságilag is alkalmassá az alkalmazásra. Ez és a projektek kockázatossága okozza alapvetően a geotermikus energia csekély térnyerését Magyarországon – egy geotermikus erőmű létesítése során a projekt kockázata még 50% körüli, mire már a teljes beruházási összeg felét fel kellett használni az üzemet megelőző költségekre.

geotermikus energia

forrás: http://map.mfgi.hu/geo_DH/

 

Megvalósult geotermikus energia és egyéb megújuló alapú ORC projektek itt:

http://www.turboden.eu/en/references/references-map.php


Leave a Reply