PV – napelemek

A napenergia egyik hasznosítási módja annak fotovoltaikus úton (PV) történő hasznosítása. Az így (napelemek által) termelt villamos energia hasznosítható fűtési, használati melegvíz és villamos energia igényünk fedezésére egyaránt. Az energiahordozók közül ez a sokszínűség a leggazdaságosabban a villamos energiával tehető meg, így máris egy előnnyel találkozunk a napenergia villamos energia termelésre fordítása mellett (szemben a termikus napenergia hasznosítással).

Gyakran vetődhet fel a kérdés a fenntarthatóság és környezetvédelem felé elhivatott vagy akár csak az energiaszámlákon megtakarítani vágyó lakosság körében, hogy milyen megújuló energia alapú rendszereket alkalmazzanak.

A szélenergia hasznosítást az épületeinken, a jelenlegi technológia ismeretében kizárhatjuk, mivel az ott várható energiahozam általában olyan csekély lenne, hogy még a rendszer legyártására fordított energiát sem termelné meg teljes élettartama alatt a szélerőmű.

A termikus napenergia hasznosítás már gazdaságosabb megoldás lehet, ennek részleteit az erről szóló fejezetben tárgyaljuk.

Azonban egyértelmű, hogy a legjobb, leggazdaságosabb és a 100% megújuló alapú energiaellátási rendszerbe is leginkább illő energiatermelő rendszer a PV – napelemes rendszer. A jelenlegi elszámolás egyértelművé teszi, hogy a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer kedvezőbb feltételekkel üzemeltethető mint a sziget üzemű napelemes rendszer, azonban mi a 100% megújuló alapú energiaellátási rendszerbe illeszthetőnek is elsősorban a hálózatra csatlakoztatott rendszereket tartjuk (mert ebben az esetben egy nagy tetőfelülettel rendelkező családi ház – smart griden keresztül – elláthatja akár a társasházban élő, kis tetőfelülettel rendelkező polgárokat is).

napelemek

 

Magyarországon 1 kWp (azaz 1 kW csúcsteljesítményű) napelemes rendszertől kb. 1000 – 1200 kWh villamos energia várható évente. Egy jól szigetelt, kedvező tetőszerkezettel rendelkező családi ház esetében ez sok mindenre elég lehet:

– Az épület fűtési és használati melegvíz energiaigénye éves szinten kb. 50 kWh/m2a-ra becsülhető, tehát 100 m2-es családi ház esetén évente 5000 kWh

– Az épület villamos energia igénye kb. 3000 kWh-ra becsülhető évente (4 fős családdal számolva)

– kb. 60 m2 déli tájolású tetőfelületen elférhet 8 kWp napelem, azaz kb. 8800 kWh villamos energia termelhető évente

– ha hőszivattyús fűtést választunk (de miért?), akkor ez elegendő lehet teljes fűtési, HMV és villamos energia igényünk fedezésére (kb. 4500 kWh), valamint – ha egy elektromos autó áll a kertben – évi több mint 20 000 km e-közlekedésre IS.


Leave a Reply