Szélenergia

szélenergia

Szélenergia hasznosítás: Németországban a szárazföldi (offshore) szélerőművek kitöltési tényezője (az éves termelt villamos energia osztva a beépített teljesítménnyel) 17,6% (forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Germany). A Magyarországon telepített szélerőművek kitöltési tényezője az elmúlt három év átlagát tekintve magasabb mint 19% (http://mavir.hu/web/mavir/szeltermeles). A szélenergia hasznosítás beépített kapacitása Németországban kb. 34.000 MW, Magyarországon kb. 330 MW. Nem kérdés tehát, hogy van-e Magyarországon szélenergia potenciál, az azonban az, hogy hol és milyen típusú, méretű szélerőműveket alkalmazzunk.

szélenergia

A szélenergia hasznosítás talán legalapvetőbb elve, hogy oda telepítsük a szélenergia hasznosító berendezéseket (szélkerekeket), ahol a légmozgás sebessége a legnagyobb. Ebből következik, hogy – ahogy a folyók sem a part mentén, hanem középen gyorsabbak – a földfelszíntől minél távolabb, azaz minél magasabb szélerőművek telepítése szükséges.

Ez különösen igaz a 100% megújuló alapú rendszerek esetében, mivel ekkor a magas (>110m) tornyok jellemző napi energiatermelése gyakorlatilag inverze a napelemes energiatermelésnek.

Enercon E 82 szélerőmű 2,3 MW
by norbertzalai
on Sketchfab


Leave a Reply